Archive for the ‘interesting’ Category

BETT2012? You bet!

Saturday, January 21st, 2012
BETT2012 som Fronters gjest

BETT2012 som Fronters gjest

Denne podcasten er laget ved hjelp av Apples innebygde tekst til tale funksjon og satt sammen med bilder ved hjelp av Creaza.

 

| Open Player in New Window

I september 2011 hadde jeg en unik opplevelse. Jeg deltok på Fronter Brukerkonferanse på Oslo-Kiel ferga, og ble oppmerksom på at jeg var nominert til årets Fronterbruker. Ikke nok med det. Dagen etter kom juryens kjennelse, og mens de leste den skjønte jeg at det var meg de snakket om. En merkelig opplevelse.

Og hva får årets Fronterbruker: Han/hun får være Fronters gjest på et arrangement. Jeg valgte BETT2012 i London, som er utstilling innenfor alt som er nytt i britisk utdanning og teknologi. Det er noe å få med seg en gang i livet.

30000 besøkende og hundretalls utstillere innenfor utdanning på samme sted er en fantastisk opplevelse. Det er også noen foredrag ved siden av.

Show Lounge, Velkommen

Åpningstale Fronterkonferansen 2011

Det mest interessante for meg var likevel hvor lite som er nytt. Det meste hadde jeg hørt om eller sett før. Hvor mange ganger skal man introdusere “lage podkast” eller “din virtuelle skole” eller “bruk Facebook i utdanning”. Så, er man (jeg) oppegående og følger med, så er det fint lite nytt å få med seg. Likevel er det stort å møte likesinnede.

Så en takk til Fronter (nærmere bestemt Fronternordic) for den æren det var å bli nominert til årets bruker, den gleden det er å faktisk få prisen, og en flott tur og fantastisk opphold i London som er et minne for livet, Den dagen jeg har glemt denne turen, er det på tide å ringe aldershjemmet.

Du kan se flere bilder fra London på facebooksiden til fronternordic.

SciFi is so longer scifi, it’s only sci.

Sunday, November 22nd, 2009

If you ever wanted to know what creativity is, you should see this guy. You think you are using computers? Oh, you are so wrong. We mortal people are nothing compared to what’s going on this fellows mind. He makes other TED attendants look like children in comparison.

Breast cancer. Die or survive, depending on where you are born.

Friday, May 15th, 2009

In this video from gapminder.org Hans Rosling shows the fate of women suffering from breast cancer. An illness with almost no casualties in west, it’s still quite fatal in developing world. As such not a surprise, but still, the graphic presentations hits you in the eye.

Another wake up call from Hans Rosling

Tuesday, May 12th, 2009

When the panic gets going, you should look at gapminder.org for better understanding. In a world where we watch news 24/7 and are constantly updated by twitter or facebook. hence hearing the same news 15 times a day, we should stop and wonder what is actually happening.

In the case of swine flu, everybody knows it’s a hype.  Hans Rosling gives you the data the back it. See the video here or at youtube. For more from gapminder go to gapminder.org or even subscribe at youtube to the channel, gapcast

Genius. what’s that? Creative, what’s that.

Thursday, April 16th, 2009

Have you ever wondered what’s the origin of the word “genius”? Or how can someone write a poem, compose a piece of music? Elizabeth Gilbert gives you a brief insight in the subject. I hear she is a good writer, well, may be so. I haven’t read any of her books. But she sure is a good speaker. Enjoy.

Smarte tavler? Ikke for dumme brukere

Wednesday, June 11th, 2008

Jeg har i en tid hatt noen såkalte mini smarttavler til test. Her skal jeg forsøke å gi en evaluering av dem:

Produktene det er snakk om, er kjøpt fra Smartboard.no og gjelder Airliner og Sympodium.

Smarte tavler

Alle disse produktene er ment som alternativer eller supplementer til skjerm og projektorer i opplæring eller demonstrasjon. Man starter en hvilken som helst applikasjon på sin Mac/PC, deretter kan man skrive for hånd på skjermen, ta bilder/video av skjermen, overføre skjermbildene til pdf-filer o.l. Dette åpner for nye undervisningssituasjoner og opplevelser. Mens man tidligere kun delte ut utskrifter av sine powerpoint på forhånd, er det nå utskrift og video i etterkant, med utfyllende tekst som gjelder. Du kan vise en video, skrive kommentarer på video mens den går og ta bilder eller video av seansen. Se en patetisk liten demo her:

Alle enhetene kjører samme programvare. Det som skiller dem er mulighetene hver tilby. Med alle enheter følger det CD-ROM for installasjon. Denne inneholder både drivere og softwaren Notebook. Sist nevnte kan kopieres fritt så lenge institusjonen har en av enhetene i bruk.

Airliner

AirlinerDenne enheten på ca 10″ ser utrolig kjedelig ut, men er funksjonell. Med sin grå farge minner den om PC-verden før iMac ble lansert for 10 år siden. Platen har ingen synlige aktive deler enn to knapper som kan programmeres til å starte Notebook eller andre innstillinger. Bak platen ligger en bluetooth enhet som ved synkronisering kobler bevegelser på platen koblet mot pekerens bevegelser på skjermen. Der finner man også batteriet som holder minst en dags bruk. på toppen finner du plass til pennen som følger med, mens musen må du huske på selv.

+ Bluetooth teknologi gjør at man kan bære platen med seg og bevege seg fritt innenfor bluetoothrekkevidden i et klasserom eller stand.

+kommer med både mus og penn til bluetooth, begge batteriløse.

+lang batteritid for platen. Minst 8 timer.

-Siden platen ikke har noe skjermfølelse, må man se på skjermen på PC eller projektor for å se hva man tegner, tar bilde av eller skriver.

Sympodium

SympodiumI motsetning til Airliner, har Sympodium en skjerm på ca 19″. I tillegg er det flere ferdiginnstilte knapper på enheten, så det ikke blir nødvendig å programmere dem, og det er heller ikke mulig.

Funksjonsmessig er det lite som skiller Sympodium fra Airliner. Men opplevelsesmessig er de meget forskjellige. At man man skrive direkte på en skjerm man ser på, er en mye mer takknemlig oppgave enn hos Airliner. Samtidig krever det en viss trening å skrive på disse skjermene fra en uvant vinkel og med spesialpenner, mens man opprettholder øyekontakt med publikum. I utgangspunktet kan Sympodium flyttes fra rom til rom, men VGA-kabler, USB-kabler og strøm-kabler tar motet fra en, i tillegg til at skjermoppløsningen skal tilpasses den enkelte monitor. For høy oppløsning gir svart bilde og full panikk.

+lettere å skrive på

+ferdig konfigurerte knapper

+deilig som alternativ skjerm på kontoret.

-oppløsningen må justeres

-mange kabler

-ikke lett å skrive for foredragsholdere.

Whiteboard

Er selve rosinen i pølsa. 70″ skjerm inkludert projektor er en fin sak. I tillegg fungerer denne enheten også uten spesialpenn. Du kan flytte på, markere, tegne og kommandere med fingre. Perfekt for den som har penger. Denne enheten er ikke testet på, så teksten her er basert på demo under ulike seminarer. Det må også sies at når projektor er inkludert, er prisen ikke avskrekkende.

+alt

-litt stiv pris, hvor ofte enheten brukes må vurderes mot prisen.

om alle

Det var litt om hver enhet. Men jeg må skrive litt generelt igjen. Fordi:

Ingen av de to testete enhetene er i kategorien “plug and play”. Det kreves en viss kyndighet å installere og oppdatere programvaren. I perioden jeg har hatt enhetene hos meg, har programvaren blitt oppdatert. Imidlertid er dette ikke noe som skjer i bakgrunn. Ved første gangs installering ble serienumre til enhetene registrert hos Smartboard. Likevel ved oppdatering måtte ny registrering til. Deretter fikk jeg e-post med Licence-Key for å installere oppdateringen. Det er meget tungvint i disse dager.

Sympodium må kalibreres for hver skjerm/projektor. Ingen vanskelig sak, men ukurant for den uinnvidde. Feil kalibrering fører til at pekeren på skjermen og Sympodium er på ulike steder i bilde. I tillegg kan feil oppløsning føre til at deler av skjermen ikke kommer med i projektoren. Disse problemene minner om den laptop-projektor problemer og blir sikkert løst ved senere oppdateringer. Inntil da kan de skremme den vanlige brukeren.

Airliner: Denne trenger ingen kalibrering, men må synkroniseres via bluetooth. Pr idag har det ikke vært mulig å få ordnet det i Vista. Synkroniseringen i XP og Mac fungerer rimelig greit så lenge man husker på at

  1. platen husker den siste PC/Mac og leter etter den når den blir slått på. Har du byttet rom, leter den etter den forrige maksinen og må synkroniseres på nytt.
  2. ved synkronisering, må man velge mellom “mus”, “tastatur”, “mobil/pda” eller “annet”. Her er riktig svar “mus” og absolutt ikke “annet”. Feil valg betyr at synkroniseringen feiler.

Men likevel må synkroniseringen gjentaes av og til. En gang i blant får man beskjeden “finner ingen enhet”. Det vil skape panikk for den som ikke kan synktronisere og som skal ha et foredrag eller undervisning

Noe å satse på?

Jeg tipper at innen 5 år har Apple utvidet grensesnittet til iPod Touch og Macbook Air til å omfatte skjermer også. Innen 2 år etter kommer Microsoft eller noen andre til å kopiere teknologien og da er denne måten å bruke skjerm på allemannseie. Skal vi vente til da? Nei. Læringskurven til å skrive på skjerm i stedet for å snakke er bratt. Det trengs noen år til å beherske denne teknikken. Og vi trenger dermed å spandere på oss disse unødvendige godene for ikke å havne i bakleksa. Likevel, det må innrømmes at noe av brukervennligheten virker tungvint. Produktene heter Smart Board, men det hadde ikke skadet om de var litt smartere. Ukurante synkroniseringer og kalibreringer samt oppdatering av programvarer gjør at innkjøp av disse betyr en del arbeid for IT-seksjonen da det ikke er naturlig å tro at den enkelte ansatt vil bruke tid til å beherske disse punktene. i tillegg kreves det nok adminrettighet for å installere programvarene og oppdateringene.

IT-avdelinger må likevel være forberedt på en del etterarbeid da læringskurven for å bruke disse enhetene er noe bratt og ganske lang. Det kan skyldes at undertegnede er for vant med tastatur og iPod Touchs brukergrensesnitt og at det ikke er noe problem for den uerfarne brukeren. Men det er en realitet at jeg har måttet lese i manualen og kontakte support for å få enhetene til å fungere, det attpåtil flere ganger. En uvant opplevelse. Kun Vista er i samme kategori. Til tross for den siste fornærmelsen anbefales produktene, men det må stilles krav til brukeres ferdighet. I motsatt fall vil IT-avdelinger få flere henvendelser enn de kan klare.